KERAJAAN NEGERI BANGUNKAN PERAK AGRO VALLEY

KERAJAAN NEGERI BANGUNKAN PERAK AGRO VALLEY SELUAS HAMPIR 2,000 HEKTAR UNTUK PERKUKUH 'FOOD SECURITY' NEGARA, 
PROJEK LADANG INTEGRASI BERSAMA RAKYAT BUKA PELUANG PENDUDUK PERAK UNTUK CEBURI BIDANG PERTANIAN

Bagi menjunjung titah titah DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah supaya kerajaan negeri menekankan aspek 'food security' negara, Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) akan membuka Perak Agro Valley di Wilayah Bukit Sapi Mukim Lenggong seluas 1,983.68 hektar (4,901 ekar).

Baca selanjutnya...

Rumah Terbuka Aidilfitri PPPNP

20 Jun 2019, Ipoh - Bersempena dengan Hari Raya Aidilfitri 1440H ,Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) telah mengambil peluang untuk mengadakan Rumah Terbuka Aidilfitri bertemakan ‘Solidariti Kedamaian di Aidilfitri’ bagi berkongsi kegembiraan dan menghargai nikmat keamanan yang dinikmati di negeri Perak Darul Ridzuan, sambil menyatakan solidariti dengan isu-isu kemanusiaan di seluruh dunia khususnya kekejaman yang dilakukan terhadap saudara se-Islam di Palestin.

Baca selanjutnya...

Majlis Berbuka Puasa Di Kampung Angkat PPPNP

"Sekali lagi Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) mengadakan majlis berbuka puasa secara serentak di dua kampung angkat PPPNP yang melibatkan kira-kira 40 warga kerja PPPNP dengan perjalanan yang mengambil masa selama satu jam ke Kampung Batu 14, Tapah dan Kampung Sg. Pelawan, Sg. Manik," kata Tuan Hj Yahanis Yahya, Ketua Pegawai Eksekutif PPPNP.

Baca selanjutnya...

Program Kasih Ramadhan

Teluk Intan,24 Mei 2019 - "Sepanjang dua penggal menjadi EXCO, ini merupakan kali pertama kakitangan SADC turun ke kampung untuk berbuka bersama-sama penduduk" kata YB Dato' Zainol Fadzi Paharudin (ADUN) Sungai Manik, selaku Penasihat Khas kepada Menteri Besar Perak.

Baca selanjutnya...

Perniagaan Utama

Perladangan & Nurseri

Pada awal penubuhan, PPPNP telah memulakan aktiviti pertanian melalui tanaman kontan seperti ubi kayu,koko dan nenas.

Makanan & Minuman

Perak Agro Marketing Sdn Bhd (PAMSB) merupakan anak syarikat milik penuh kepada PPPNP sehingga kini.

Agrotourism

PPPNP telah mewujudkan resort yang berkonsepkan agrotourism iaitu Perak Agrotourism Resort (PATRO).

Kosmetik

Dalam usaha mempelbagaikan hasil pertaniannya, PPPNP melalui Perak Agro Farm Sdn Bhd telah mengambil alih kepentingan ekuiti

Akuakultur

Produk Sejuk Beku Udang dan Produk Sejuk Beku Ikan Talapia merupakan dua projek yg dijalankan serentak di bawah pantauan PPPNP.

Produk